Отбелязване на 1 ноември – Ден на народните будители в ОУ „Панайот Хитов“

Ден на народните будители в ОУ „Панайот Хитов“
26.10.2023 / 16:45

На 25 октомври 2023г. при ОУ „Панайот Хитов“ ученици от пети, шести и седми клас отбелязаха 1 ноември – Ден на народните будители като изнесоха тържество на своите съученици от начален и прогимназиален етап. Тържеството съдържаше рецитиране на изучавани от децата стихотворения като : „На прощаване в 1868г.“, „Отечество любезно, как хубаво си ти“, „Опълченците на Шипка“, „Българският език“ , както и познати за тях песни като : „Стани, стани, юнак Балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“, както и „Химн на будителите“. С много труд и усилия те представиха на своите приятели идеята, която искаха да внушат, а именно да се почита 1 ноември – Ден на народните будители, защото този празник е пътят към най-великото и върховното – ЗНАНИЕТО. Ключът към него е да знаем и пазим своите традиции, култура, минало, за да имаме едно по-добро бъдеще. Бъдеще, в което ще си спомняме ден като този - за делото на славните и велики български просветители, книжовници, революционери и будители на възраждащия се национален дух. Поздравления за по-големите ученици, които предават умело своите знания и посочват правилния път, по който по-малките ученици от ОУ „Панайот Хитов“ трябва да поемат, за да се изкачат по стълбицата на знанието със стремеж към образование, духовност и книжовност.

В края на събитието, като подарък към децата от начален етап, беше раздаден „Свитък“, върху който е изобразен ликът, както и факти на един от най-видните български духовници, родоначалник на Българското възраждане, пишещ „История славянобългарска“ - Паисий Хилендарски.

Идеята на тържеството върху тема 1 ноември – Ден на народните будители бе на г-жа Християна Гочева , с помощник г-жа Т. Вълчева.

С пожелание към всички - Честит Ден на будителите – Поклон пред делото на книжовниците, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!

 

Още снимки от новината

Ден на народните будители в ОУ „Панайот Хитов“
Ден на народните будители в ОУ „Панайот Хитов“
Ден на народните будители в ОУ „Панайот Хитов“
Ден на народните будители в ОУ „Панайот Хитов“
Ден на народните будители в ОУ „Панайот Хитов“

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ОУ"ПАНАЙОТ ХИТОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев