Иновативно училище

Иновативно училище

ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ

От началото на учебната 2018/2019 година, ОУ "Панайот Хитов" гр. Сливен, се присъедини към семейството на иновативните училища – едно интелигентно и модерно семейство, чиито членове са около 290 в цялата страна. Внедряването на иновативния модел "Нови подходи и иновативни методи на преподаване" в учебния процес на учениците от I и V клас, е предпоставка за изграждане на емоционална среда за толерантно взаимодействие между учители и ученици в условията на целодневна организация на учебния ден и за въвеждане на практически, изследователски, творчески и игрови методи за стимулиране на активното учене.

Иновативните методи на преподаване, учене и оценяване, не са новост за учителите от нашето училище. Тези методи ги прилагаме от доста години в някои от учебните часове – математика, български език и литература, английски език, природни науки и др. „Обърнатата“ класна стая, където център е не учителят, а ученикът, екипната работа, проектно-базираното обучение и особено – използването на информационните технологии в обучението по всички учебни предмети, дават вече отлични резултати. Сега голямата ни амбиция е целият педагогически колектив да заработи изцяло като иновативен, за да се стимулират интересите, вниманието и активността на учениците, така че да се постигнат още по-големи успехи в учебния процес и в извънучилищните дейности – състезания, конкурси, олимпиади.

Образователният модел е фокусиран върху усъвършенстване на начина на организиране на управлението, обучението и образователната среда в училището. Новото сега е, че той е изграден на базата на интегриране на различни интерактивни методи на обучение, основаващи се на учене чрез правене и моделиране, развиване на компетентностите чрез дейности, насочени към активно учене и креативно мислене, подпомогнати от уеб-базираните технологии, като в центъра на обучението е ученикът и развитието на неговите индивидуални умения, компетентности и творчески заложби.

Създаването на екип от висококвалифицирани и мотивирани учители за прилагане на иновацията е от ключово значение за разчупване на традиционния модел на преподаване. Да се сложи край на скуката и пасивността в учебните часове. А когато нещо е интересно на учениците, те го научават с лекота и с радост прилагат наученото на практика.

От следващата учебна година ще се внесат и елементи на профилиране в учебните програми за І и V клас, като това ще се съобрази с интересите и способностите на учениците, с техните бъдещи планове и амбиции за по-нататъшна реализация в живота.


 

Copyright © 2008-2019 ОУ"ПАНАЙОТ ХИТОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев