Сирни заговезни

Сирни заговезни
23.02.2020 / 12:57

Ученици от ОУ "Панайот хитов" взеха участие в пресъздаване на традициониите ритуали и обичаи за Сирни заговезни. Инициативата бе организарана от Комисията за борба с противообществените прояви и даде възможност на деца от различни възрасти и училища да се включат в предизвикателството да представят на съучениците си малко забравени, но интересни и актуални на места в България, традиции и обичаи. Специални гости бяха новите приятели на ОУ "Панайот Хитов" г-н Пенчо Недев и съпругата му.

Сирни заговезни (Прошка, Поклади, Сирница, Масленица, Ората) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Многобройните му названия са свързани с типичната за празника обредност. Чества се винаги в неделя, 49 дена (седем седмици) преди Великден. Това е последният ден преди Великия пост, в който могат да се ядат храни, които произхождат от животни, като сирене, мляко, яйца и т.н. До вечерята на Сирни заговезни трябва да завърши обичаят прошка, изпълняван през цялата Сирна неделя. По-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри, и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционни реплики: „Прощавай, мале, тате...“.„Просто да ти е, Господ да прощава“ пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка.

На празничната трапеза има винаги млечни и яйчени продукти: баница със сирене, варени яйца, халва с орехови ядки. Прието е да се извършва обичаят „хамкане“ (ламкане, ласкане): на конец (кълчищен, червен или мартеница), окачен на греда на тавана над трапезата, се завързва сварено обелено яйце, парче бяла халва или въглен. Конецът се завърта в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване яйцето (халвата, въглена) с уста. Следват обредни действия и гадания: конецът, след наричания, се пали и по начина на горене се гадае. Яйцето и въгленът се запазват с лечебна цел. С водата от варенето се мият лицата на другия ден (Чисти понеделник) за предпазване от бълхи и мухи; черупките пък се изхвърлят на улицата пак против бълхи.

Кулминацията на представлението бяха талантливите кукери. Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.

Събитието бе проведено с любезното съдействие на СУ "Константин Константинов", които предоставиха актовата си зала.

Още снимки от новината

Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни
Сирни заговезни

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ОУ"ПАНАЙОТ ХИТОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев