"Среща на доброто" в ОУ "Панайот Хиотв"

Лого
30.09.2019 / 12:59

" Бъдете добри, приемете дарителството в сърцето си като нещо ежедневно, обикновено , а не като нещо, което трябва да правите насила, по задължение!"

Това не са думи на Далай Лама, напротив. Това е посланието, което един обикновен човек се опитва да предаде на по- младите от него. Той е просто Пенчо Недев. Родом от Сливен, емигрант в Америка от 20 години. Наскоро името му нашумя покрай дарението, което направи за най-малките, отделението по Неонатология към Сливенската болница. На въпроса защо е избрал точно бебетата, дарителят отговаря, че за него те са най-беззащитни и се нъждаят най-много от нашата помощ!

Ние разбрахме, че освен щедър дарител е и бивш възпитаник на ОУ Панайот Хитов". Затова решихме да го поканим на гости, да покажен добрия пример.

На "Среща на доброто", под наслов "Направи добро дело, помогни на някого да се усмихне!", новото и старото си дадоха среща в библиотеката на училището.Специалните ни гости, г- Недев и Емил Георгиев, също бивш възпитаник на школото ни и радетел за доброто,се очароваха от разказите на учениците за добрите постъпки и дела, за които ежегодно получават награди и признания. От своя страна двамата мъже словоохотливо отговориха на въпросите на децата, свързани с различни теми- добродетелството, училището в миналото, за Америка. Запознаха ги със спомените си от детството за онова училище в крайния квартал на града, известно не само с академичните, но и със спортните си постижения. Показаха им снимки и разказаха истории за лудории и още нещо!

Разбира се, когато чуят за Америка, децата забравят за всичко останало. Имаше много въпроси към г-н Недев, свързани с живота му в страната на неограничените възможности. Той им разказа за живота си в Чикаго, за благотворителната си дейност, която от години практикува, целейки да защити българския дух и традиции на това отдалечено от родината място.

Краят на срещата беше вълнуващ и емоционален. От една страна умилените и леко носталгични, вече пораснали деца от ОУ"Панайот Хитов" и онеи, сегашните, вдъхновени от добрия пример, запаметиха момента за вечни времена чрез обща снимка. Г-н Недев и г-н Георгиев пожелаха на всички здраве, щастие и доброта в сърцата!

Още снимки от новината

Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто
Среща на доброто

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ОУ"ПАНАЙОТ ХИТОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев