Училищна библиотека

Откриване на нова училищна библиотека в ОУ „Панайот Хитов“

19.04.2018 / 08:55

За да запазят любовта на децата към четенето и да им осигурят бърз и лесен достъп до богатството на словото, ръководството на ОУ „Панайот Хитов“ взе решението да открие нова, съвременна библиотека за своите ученици.

Откриването се състоя на 18 април 2018 година с песни, танци и прекрасна сценка, представена от малките ни първокласници. Много официални гости уважиха събитието – г-жа Димитринка Петкова – зам. областен управител на област Сливен , г-жа Пепа Чиликова - зам. кмет по „Хуманитарни дейности“ на Община Сливен, директорът на ЦДГ „ Вержин и Хаик Папазян“ г-жа Галя Николова, директорът на ЦДГ „Теменуга“ г-жа Петя Петрова, представители от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, г-жа Ваня Стоянова - председател на училищното настоятелство, г-жа Теодора Къчева - член на училищното настоятелство, г-жа Светла Бунчева - председател на Съвета „Твоят час“, г-жа Диляна Илиева – председател на Обществения съвет към училището, представители на медиите, както и много родители, учители и ученици.

Библиотеката е оборудвана с компютри, принтер и интерактивна бяла дъска, което я превръща от зала, пълна с книги, в интерактивно пространство за разговор, споделяне и общуване с книгите. Децата ще могат да откриват нови знания, да използват технологиите, за да учат, да се разтоварват и да виждат четенето в нова светлина в обособените за целта неформални читателски зони. Там ще се провеждат тематични уроци, беседи, литературни четения, свързани с традиции и бележити дати, реализиране на разнообразни проектни дейности. Предвидено е библиотеката да се използва от екипите за личностна подкрепа, работещи с децата със СОП. Кабинетът по училищна медиация също ще работи там.

Пространството е организирано така, че да се усеща гостоприемството и децата да имат желание за прекарване на време в библиотеката. Освен интерактивната зона, са обособени още зона за занимания, проектна зона, където ще се провеждат практически занимания и различни срещи, „English corner“ и административна зона. В училището е обособен и специален кът със свободен достъп под наслов „Вземи, прочети и върни“, където учениците могат да взимат книги, които им харесват и след прочитането им да ги връщат обратно. До края на месец май се провежда и благотворителна кампания за даряване на книги.

Желанието ни е дейността на новата ни библиотека да е тясно свързана с Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, за да продължим съхраняването на книжовността, създаването на четящи млади хора, истински обичащи книгата. 

Copyright © 2008-2023 ОУ"ПАНАЙОТ ХИТОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев