Виртуално дистанционно обучение в ОУ „Панайот Хитов“ – училището с поглед към бъдещето!

19.03.2020 / 17:32

Училището ни от две години използва виртуални технологии на преподаване, но кризата е доказателство, че може да се направи по-голяма и по-бърза крачка към електронно обучение.

В рамките на Национално извънредно положение и прекратяване на присъствените учебни занятия, ОУ “Панайот Хитов” провежда изцяло учебния процес чрез преминаване на дистанционна онлайн форма на обучение, ситуирана главно във виртуалните класни стаи на Google Classroom, които са безплатни за всеки потребител с регистрация в Google, а и по най-лесния начин могат да се синхронизират с други виртуални класни стаи като KhanAcademy, EdPuzzle. Всекидневно учителите използват безплатни сайтове от типа на Уча.се, Akademiko и други, в които има, както много видео уроци, така и упражнения, които могат да се задават за домашна работа. Обратна връзка се постига отново в Google Classroom. Всички изготвени материали и връзки към външни източници се прикрепят и споделят във виртуалната класна стая на всеки клас. Прогресът на всеки ученик се следи задължително, автоматизирано от самата програма. Учителят възлага задачите на всяко дете и от там в системата започват да се отчитат резултатите от свършената работа, това дали всеки един учащ е прегледал възложената задача, дали я е изпълнил и съответно, ако има предварително зададени параметри за оценяване, те се отразяват в профила на всеки ученик, а ако е необходима лична оценка от преподаващия, то след поставянето и коментирането на зададената задача, тя бива връщана обратно.

За придобиването на нови знания някои от учителите ни използват онлайн конферентни връзки чрез безплатно приложение, наречено Zoom.us. На учениците се пускат предварително подготвени презентации, електронните учебници и упражнения, споделят Jamboard, бяла виртуална дъска, която позволява в реално време комуникацията да е цялостна. Част от учителите записват самостоятелно онлайн уроци, които после предоставят на учениците, отново чрез приложението Zoom.

За часовете за упражнение - освен чрез онлайн учебниците и прикачените към тях упражнения, учителите подготвят полезни и забавни задачи чрез следните платформи - LearningApps, Kahoot, Google Forms. Чрез приложенията могат да се създават, както тестови задачи, така и такива със свободен отговор, да се пишат съчинения, преразкази. Използват се и ресурсите на bgmateriali.com, СмартТест, Microsoft teams, bg.khanacademy, Академико, Blank Quiz, Моето училище по български език, интерактивна дъска JamBoard, която може да се споделя със всички участници в конферентен разговор.

Разбира се, голяма част от учителите ни използват възможностите на електронния ни дневник Школо, комуникират във Facebook групите си, Messenger, електронните пощи, телефони, Viber, Skype, създават текстови файлове, които изпращат на електронните пощи на учениците или правят снимки на даден ресурс.

 

Това е всекидневен процес, който до днешна дата показа и доказа своята ефективност. Деветдесет процента от учениците са обхванати от този начин на преподаване и занятията вървят гладко и по график. Учениците не получават повече домашни работи в сравнение с обикновен учебен ден!

Всички преподаватели на ОУ “Панайот Хитов” работят денонощно, за да окажат помощ и подкрепа, на колкото се може повече ученици и родители и да успеем заедно да преминем през този труден период! Призоваваме Ви, останете у дома, опазете себе си и близките си и до скорошни срещи!

 
 

Copyright © 2008-2024 ОУ"ПАНАЙОТ ХИТОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев