Първа награда на конкурс на ПП "Сините камъни"

Юлияна Михайлова
29.03.2019 / 11:51

На провелия се по случай Седмицата на гората конкурс за ученическо творчество на тема „Защитени и застрашени растения и животни в ПП „Сините камъни” Сливен, Юлияна Михайлова, ученичка в VI клас на ОУ "Панайот Хитов" взе първа награда за рисунка в категорията си V-VII клас. Юлияна нарисува прекрасен Царски орел.

Царският орел е една от най-редките птици на планетата. Той е световно застрашен вид и популацията му намалява в световен мащаб. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Преди 200 години у нас се смята, че е имало около 2000, а днес са останали едва 24 двойки.

От хилядолетия царският орел е почитан като свещена птица, защото предците ни смятали, че прогонва буреносните облаци и спасява реколтата. И до днес в някои краища на България вярват, че ако царският орел бъде убит или му се напакости, голяма беда ще сполети хората. Народното му име е „кръстат орел” заради белите петна, наподобяващи еполети върху крилете му, които се виждат при полет.

Поздравяваме Юлияна и нейния класен ръководител г-жа Красимира Ганева, преподавател по Природни науки, и им пожелаваме все повече успехи и все по-силна любов към природата.

Още снимки от новината

Юлияна Михайлова
Юлияна Михайлова
Юлияна Михайлова и Красимира Ганева

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ОУ"ПАНАЙОТ ХИТОВ" - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев